Cursus Cadeauzakjes vouwen

Inleiding

Welkom bij de cursus cadeauzakjes vouwen van oude tijdschriften. In deze cursus gaan we leren hoe je cadeauzakjes kan vouwen en we hergebruiken oude tijdschriften om dit te doen. We beginnen met het opdoen van inspiratie voor verschillende soorten onderwerpen door verschillende type tijdschriften te gebruiken. Daarna volgt de video tutorial met stap voor stap uitleg hoe je op een eenvoudige manier zelf leuke zakjes kan maken. Daarna volgt nog een stap voor stap foto uitleg in een e-book wat je kan downloaden naar je PC, mobiel of tablet. Zo kan je altijd makkelijk even terug kijken hoe het ook al weer moet.

Direct naar de video-tutorial en het e-book

Foto van de website: eetverleden.nl

Dan volgt nog een stukje geschiedenis en een stukje kunst om weer inspiratie op te doen. Inspiratie over verpakkingsmateriaal, en andere type zakjes die je zelf kan maken en nemen we een kijkje bij kunstenaars die verpakkingsmateriaal gebruiken om kunstwerken mee te maken. Je hebt inspiratie opgedaan, de techniek geleerd, geoefend en geëxperimenteerd. Nu kun je aan de slag om jouw meesterwerk te maken!

Deel je mooiste zakjes en projecten in de Facebook-groep van Atelier Vera Nievelstein om ook elkaar te inspireren. Ik zie de foto’s van de zakjes graag tegemoet! Laten we snel gaan beginnen.

1. Inspiratie

Introductie

We kunnen voor elke gelegenheid cadeauzakjes vouwen. Voor de feestdagen, voor verjaardagen, voor kinderfeestjes, om wat lekker in te doen of voor kleine cadeautjes. En natuurlijk ook erg leuk om samen met de kinderen te doen. 

Voor het maken van de cadeauzakjes van tijdschriften kun je natuurlijk elk soort tijdschrift gebruiken die je wil en er is ontzettend veel keus. Ga eens kijken bij de Slechte of bij de openbare bibliotheek, daar vind je tweedehands tijdschriften voor een prikkie. Lekker rondstruinen en kijk eens welke tijdschriften jij leuk vindt met de onderwerpen die jij interessant vindt. Kies er een paar uit waar mooie foto’s in staan om de zakjes mee te maken. 

Muze- tijdschrift van Avro-Tros met afbeelding van Klimt

Hier vind je een paar voorbeelden van onderwerpen. Zo kun je de zakjes mooi afstemmen op degene die het gaat ontvangen. Zo maak je jouw cadeautje extra persoonlijk! Als onderwerp voor de zakjes kun je denken aan eten en drinken, kindertekeningen, natuur, auto’s, sport, stadsgezichten, interieur, kunst, noem maar op!

Zakje met een auto
zakje met gebak
zakje met interieurfoto
zakje met strand
zakje met landschap
zakje met kunst
Zakje met design
stapel zakjes

Hopelijk heb je zo genoeg ideeën opgedaan voor leuke onderwerpen voor je zakjes. Hierna komt de ingesproken stap voor stap video instructie. Heb je het tijdschrift klaarliggen?

2. Video-instructie cadeauzakjes maken van tijdschriften

Bekijk de video en doe gelijk mee. Je kan de video tussendoor steeds stopzetten zodat je bij kan blijven en alle stappen samen met mij kan volgen. Het hoeft niet meteen perfect te zijn, je kan meerdere keren oefenen. Het duurt niet lang totdat je de techniek onder de knie hebt.

Video met stap voor stap uitleg hoe je het zakje kan vouwen

3. Foto-instructie cadeauzakjes vouwen

Hier vind je de link naar het e-book cadeauzakjes vouwen. Je kan dit downloaden naar je computer of mobiele apparaat. 

4. Een stukje geschiedenis en een stukje kunst

Jagers en verzamelaars

Al vanaf het moment dat de mens als jager en verzamelaars leefden werd er gebruik gemaakt van verpakkingen. We hadden verpakkingen nodig om de spullen die ze verzamelde mee te nemen en ook om het vlees te bewaren. Men verzamelde planten en zaden, wortels noten etc. en dat werd verpakt in gevlochten manden en zakjes van dierenhuiden. Toen de mens ging landbouwen was het nodig om de spullen te verpakken; de oogst van groenten en het vlees en ook de Egyptenaren en de Romeinen verpakten spullen. Zij gebruikten keramieken potten en kruiken. Het Romeinse leger nam gerechten mee in potten die luchtdicht werden afgesloten door ze dicht te smeren met pek en touw. 

Papier, glas en blik

Kruideniersmuseum Utrecht

Rond 1400 werd in het westen voor het eerst papier gemaakt. Er kwamen papiermolens zodat op grotere schaal papier gemaakt kon worden dat gebruikt werd voor verpakkingen zoals pakken van suiker en meel. Ook kwamen er glazen flessen en potten om spullen in te bewaren en later ook bussen en conservenblikken. Door de komst van de supermarkt heeft de verpakking in een stroomversnelling geraakt. Zo kon je vroeger je eigen bus meenemen naar de buurt kruidenier om die te laten vullen en bij de supermarkt wordt alles voorverpakt. Gelukkig worden we steeds meer bewust om duurzame verpakkingen weer te gaan gebruiken en bijvoorbeeld schoonmaakmiddel in de vorm van een tablet in plaats van vloeibaar in een plastic fles. 

Kunstenaars die met afvalmateriaal werken

Machteld Rullens

Er zijn beeldend kunstenaars die afval gebruiken om hun kunt mee te maken, de zogenaamde Trash Art. In het Parool kun je een artikel lezen uit 2021 over beeldend kunstenaar Machteld Rullens, bij galerie Martin van Zomeren. Zij maakt van dozen die ze op straat vindt blinkende objecten.

El Anatsui – Stressed World

Op de website kunstvensters kun je het werk bewonderen van de Afrikaanse kunstenaar El Anatsui.   “El Anatsui maakt zichtbaar hoe we in de wereld met afval omgaan. Veel vuilnis wordt vanuit Europa naar Afrika gestuurd, waar het op grote afvalbelten wordt gedumpt. El Anatsui hoopt op verandering in de wijze waarop de Westerse wereld omgaat met Afrika.”

Meer soorten zakjes

Ik maak ook zakjes van ander (afval) papier, zoals deze van bruin pakpapier. Je kan natuurlijk allerlei soorten papier gebruiken, zoals behangstalen bijvoorbeeld of gebruikte cadeauverpakkingen.

Papieren zakje binnenstebuiten gekeerd en gestempeld
Bruin pakpapier gevouwen en dichtgenaaid in plaats van met plakband dichtgeplakt
Bruin pakpapier met zwarte tape dichtgeplakt en hengsels van een andere zak gebruikt en gestempeld
Envelop van bruin pakpapier dichtgenaaid
Papieren zakje van de boekhandel binnenstebuiten gekeerd en gestempeld
Zakje van bruin pakpapier gevouwen en met Washi Tape dichtgemaakt en bovenrand met kartelschaar geknipt

5. Maak je meesterwerk

Nu je weet hoe je de zakjes kan vouwen en je inspiratie hebt opgedaan kun je lekker gaan vouwen en experimenteren. Maak dan jouw meesterwerkjes met het onderwerp op de zakjes die jij leuk vindt en misschien ga je wel aan de slag om nog veel meer dingen te maken. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten en ik zou het super tof vinden als je foto’s deelt van wat je gemaakt hebt in de Facebook-groep.

Als je nog geen lid bent van de groep, meld je dan eerst aan zodat je foto’s kan plaatsen en je anderen ontmoet die het ook leuk vinden om creatief bezig te zijn en om hen werk te zien. Dat zal je zeker inspireren! 

Als je lid bent van de groep kun Je de foto’s van deze cursus delen via onderstaande link. 

https://www.facebook.com/media/set/upload/oa.6504550996264519

Neem voor vragen contact met mij op via messenger: Atelier Vera Nievelstein of via info@veranievelstein.nl

Ik zou het superleuk vinden als je hieronder laat weten wat je er van vond, dankjewel!

2 Replies to “Cursus Cadeauzakjes vouwen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *